سرخط خبرها
کتاب «دختران ایران» منتشر شد | بازنمایی زندگی زنان تاریخ‌‏ساز

کتاب «دختران ایران» منتشر شد | بازنمایی زندگی زنان تاریخ‌‏ساز

  • کد خبر: ۲۹۶۹۹۵
  • ۰۷ آبان ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۴
«دختران ایران» جلد اول از مجموعه‌روایت زن ایرانی است که به بازنمایی زندگی زنان تاریخ‌‏سازی که هرکدام به ‏نحوی در رشد و پیشرفت این مرزوبوم مؤثر بوده‌‏اند، پرداخته است.

به گزارش شهرآرانیوز، کتاب «دختران ایران» سعی داشته است از میان زنانی که در تاریخ معاصر ایران عزیز تاکنون کم‏تر دیده و شناخته شده‌‏اند، برخی را انتخاب و زندگی‌شان را به‌‏صورت داستانی روایت کند. این زنان عملشان لزوماً شبیه هم نیست و هرکدام کاری انجام می‏‌دهند، اما یک روح گرم و گیرا، همه آن‏‌ها را شبیه به هم کرده‏ است. در وجود هریک از این زنان، شمعی است که از اسارت رکود، جهل، سرگردانی و سرگرمی رهایی یافته و روشن شده و خود می‏‌تواند شمع‏‌های خاموش دیگر را روشن کند؛ زنانی روشن و روشنایی‏‌بخش و مثال‏‌زدنی برای زنان و مردانی دیگر.

فاطمه خطیب (فعال صلح، عضو اتحادیه بین‌المللی امت‌واحده و استاد فیزیک)، نیره عابدین‏‌زاده (قاضی، معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز خراسان رضوی)، هاشمیه متقیان (ورزشکار دوومیدانی و قهرمان پارالمپیک)، سپیده کاشانی (شاعر)، نصرت‌‏بیگم امین (اولین بانوی مجتهده ایرانی)، زهرا عجمیان (خواهر شهید روح‌الله عجمیان) و مرضیه حدیدچی (اولین فرمانده سپاه و نماینده مجلس) از جمله بانوانی هستند که در این کتاب، معرفی شدند و زندگی‌شان روایت شده‌ است.

زهرا صادقی (کارآفرین روستایی)، شهیده طیبه زمانی، زهرا اصغری (معلم)، خیرالنسا صدخروی (بانوی فعال در پشتیبانی دفاع مقدس)، عصمت احمدیان (کارآفرین موفق و فعال در پشتیبانی دفاع مقدس)، مرجان نازقلیچ (اولین فرماندار زن ترکمن و شهیده حادثه منا)، مریم قاضی‎سعیدی (مسئول گروه جهادی «حسنا» (حامیان مادران باردار)) و معصومه اسمعیلی (استادتمام دانشگاه علامه طباطبایی، روان‌شناس و رئیس انجمن علمی مشاوره ایران) دیگر بانوانی هستند که در دفتر اول کتاب «دختران ایران» روایت می‌شوند.

رصد هزار و ۱۴۸ بانوی تأثیرگذار در سطح کشور

ملیحه بخشی‌نژاد، دبیر علمی‌اجرایی کتاب «دختران ایران»، در رابطه با این کتاب به خبرنگار شهرآرانیوز گفت: این کتاب به‌تازگی منتشر شده و در اختیار عموم قرار گرفته است. 

وی با اشاره به تشکیل یک گروه برای رصد هزار و ۱۴۸ بانوی تأثیرگذار در سطح کشور گفت: کار خود را از سال ۱۴۰۰ آغاز کردیم. ابتدا یک سند گفتمانی تهیه کردیم که در آن، چهارچوب‌های زن ایرانی برای روایتگری و نحوه و اساس انتخاب این شخصیت‌ها مشخص شده است. برای تهیه این سند گفتمانی نظرات مقام معظم رهبری و امام راحل، کتاب پنج‌جلدی «رسالت زن» (بیانات مقام معظم رهبری در خصوص زنان تراز) و الگوی سوم زن که رهبری به آن اشاره کرده‌اند، مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. این سند گفتمانی به صورت مجازی منتشر خواهد شد.

بخشی‌نژاد با اشاره به دسته‌بندی زنان تأثیرگذار در عرصه‌های مختلف گفت: یکی از مهم‌ترین عرصه‌ها، عرصه علمی بود که به سه زیرشاخه «کاربست علم» (زنان متخصص)، «ترویج علم» و «تولید علم» تقسیم می‌شود. سایر عرصه‌ها نیز شامل زنان اندیشمند، زنان مجتهده، زنان ورزشکار، زنان مبارز انقلابی، مادران، زنان در حوزه بین‌الملل، زنان موفق روستایی، محیط زیست، خدمت‌رسانی، اقلیت‌های قومی و دینی، پشتیبانی جنگ، کارآفرین، آموزش و پرورش و علوم تربیتی است. 

وی بیان کرد: ابتدا ۱۰۰ بانوی تأثیرگذار انتخاب و از بین آن‌ها ۴۰ نفر نهایی شدند که در هر عرصه، یکی از سوژه‌ها را در جلد اول کتاب قرار دادیم. به عنوان مثال در عرصه بانوان مجتهده دو نفر به نام‌های «زهره صفاتی» و «بانو مجتهد امین» را داشتیم که بانو مجتهد امین به واسطه اینکه اولین زن مجتهد ایرانی هستند، در جلد اول کتاب «دختران ایران» معرفی شدند.

دبیر علمی‌اجرایی کتاب «دختران ایران» با اشاره به اینکه مصاحبه‌های جلد دوم این کتاب به پایان رسیده است و برای نگارش در دست نویسنده قرار دارد، خاطرنشان کرد: ان‌شاءالله از جلد دوم کتاب «دختران ایران» در نمایشگاه کتاب تهران در اردیبهشت سال ۱۴۰۴ رونمایی خواهد شد. 

وی با اشاره به اینکه در هر جلد، ۱۵ تا ۲۰ شخصیت را معرفی خواهیم کرد، گفت: کتاب در قالب داستان روایت است. اگر سوژه‌ها در قید حیات باشند، با خود آن‌ها مصاحبه‌ها انجام می‌شود و اگر در قید حیات نباشند، با افرادی که ارتباط نزدیکی با آن‌ها داشته‌اند، مصاحبه‌ها انجام می‌شود. برای مثال مصاحبه مربوط به «خانم دباغ» با دختر ایشان «رضوانه دباغ» انجام شده است. پس از تنظیم مصاحبه‌ها، متن مصاحبه برای فرد مصاحبه‌شونده ارسال می‌شود و تأییدیه نهایی از آن‌ها گرفته می‌شود.

بخشی‌نژاد تأکید کرد: برای نگارش کتاب، سیاست‌هایی داریم که باید نویسندگان ما به آن توجه داشته باشند. سیر حرکت و رشد سوژه از مرحله شناخت تا اصلاح موقعیت در داستان باید توسط نویسندگان به تصویر کشیده شود. همچنین باید نقاط بحرانی داستان روایت شود. در این زمینه تعارضات، انتخاب‌ها و اهداف سوژه‌ها بسیار مهم است که باید نویسندگان ما به آن بپردازند.

وی ادامه داد: برای هر سوژه نیز به سه ساحت فردی، اجتماعی و خانوادگی اشاره می‌شود. در این کتاب، به ساحت خانواده به عنوان حد مقاومتی که به زن نیرو داده و رشد در خانواده را متجلی کرده، پرداخته شده است. 

دبیر علمی‌اجرایی کتاب «دختران ایران» مخاطب این کتاب را بزرگ‌سال و از ۱۷ سال به بالا دانست و اظهار کرد: واحد ادبیات کودک و نوجوان جبهه انقلاب نیز شخصیت‌های این کتاب را به صورت دو کتاب جداگانه متناسب با قشر کودک و مخاطب نوجوان، منتشر خواهد کرد.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.